Menu

Social
MEDIEREA, O SOLUȚIE

Medierea este tot mai populară printre români. Cei care   au un conflict, cu un vecin, cu partenerul de afaceri sau chiar vor să divorțeze, rezolvă aceste probleme prin intermediul mediatorului, într-un timp scurt, și fără procese de durată în instanță. Astfel de conflicte se aplanează, de regulă, chiar în prima ședință de mediere, spun mediatorii.

Medierea este vazuta in Occident ca principala solutie de rezolvare a conflictelor. In Romania, procedura de mediere a devenit cunoscuta de putin timp, dar a început să contribuie la reducerea numărului mare de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești. Cetățeanul de rând își rezolvă, prin mediere, într-o perioadă foarte scurtă și cu costuri reduse, un conflict, o neînțelegere pe care o are cu familia, cu vecinii, cu autoritățile ori cu angajatorul.

Medierea poate funcționa nu doar ca solutie pentru rezolvare a unei dispute, dar și ca mod de prevenire a acesteia. Deși medierea nu are standarde legale, părțile se pot angaja în scris ca vor respecta înțelegerile efectuate. Procesul de mediere poate fi utilizat și ca avantaj în negocierea contractelor, prin identificarea intereselor ambelor părți și promovarea unei comunicări eficiente între acestea.

În cazul în care conflictul a fost soluționat pe calea medierii, instanța va pronunța, la cererea părților, o hotărâre, din Codul de procedură civilă. Odată cu pronunțarea hotărârii, instanța va dispune, la cererea părții interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>