Menu

Social
DEPOZIT APROAPE DE ÎNCHIDERE

Unul dintre cele trei depozite de deșeuri periculoase, din județul Buzău, cu risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu ar putea fi închis până la începutul lunii viitoare. Asigurarea este dată de prefectul județului Buzău, după o vizită recentă la depozitul societății Fermit din Rm-Sărat. În România, sunt  68 de centre de colectare a deșeurilor ce nu îndeplinesc normele cerute de Uniunea Europeană.

După 8 ani, in care responsabilitatea a fost pasată de la o instituţie la alta, depozitul pentru deşeuri industriale periculoase al firmei FERMIT Râmnicu Sărat ar putea fi închis  în perioada următoare. Prefectul judetului Buzau, Carmen Ichim, reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu- şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău au inspectat, în această săptămână, depozitul si au constatat că lucrările – demarate în urmă cu două luni sunt în grafic. Terenul contaminat a fost nivelat, acoperit cu un strat de pietriş de diferite dimensiuni şi pământ tasat, au fost amenajate şanţuri de colectare şi scurgere a apei. De asemenea, în zilele următoare, acolo se vor pune  membrane  geotextile care să împiedice pătrunderea apei pluviale în sol şi antrenarea substanţelor periculoase care pot ajunge în pânza freatică.

În ultima parte a lucrărilor, pe terenul sicietatii Fermit din Rm Sarat va  fi turnat un strat de agregate minerale şi unul de pământ fertil, iar întreg perimetrul depozitului va fi împrejmuit cu un gard metalic. România suporta consecinţele neînchiderii a zeci  de  depozite de deşeuri neconforme, la termen. Curtea Europeană de Justiţie a stabilit la 1.185.000 de Euro cuantumul sancţiunii împotriva statului român, sumă forfetară, şi plata unor penalităţi cuprinse între 2.000 şi 124.000 de euro/zi de întârziere. La ora actuală, in tara noastră sunt  68 de centre de colectare a deșeurilor ce nu îndeplinesc normele cerute de Uniunea Europeană. Printre acestea, 3 depozite sunt din judetul Buzau. Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase  SC Fermit SA, tot din Râmnicu Sărat.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>