Menu

Cultural
BISERICUȚĂ SALVATĂ DE REGE

Întreaga ţară îşi plânge regele, iar oamenii rememorează clipele petrecute alături de Majestatea Sa. Nu de puține ori, familia regală și însuși regele Mihai au venit în vacanțe la malul mării. Nu ratau aproape nici o vară în perioada copilăriei fostului suveran. Tot aici din dorința familiei regale a ajuns la Techirghiol și o bisericuță de lemn, pe care au reușit să o salveze din mâinile comuniștilor.

Pe Regele Mihai l-au legat amintiri din copilărie de Constanţa. Bisericuţa de lemn din curtea Mănăstirii din Techirghiol este una dintre ele. Este locul in care regele, in vremea copilariei se ruga, alaturi de mama sa Elena. Lacasul are o istorie zbuciumata,  iar din dorinta de a nu fi distrus, a fost mutat de trei ori, pana cand a ajuns la Techirghiol.

În anul 1951, biserica a fost strămutată la Techirghiol, pentru a servi unei mănăstiri de măicuțe, fiind amplasată într-un loc în care funcționa un sanatoriu preoțesc înființat în anul 1928. Biserica a fost resfințită la 15 august 1951, având de atunci hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Cand a venit la Techirghiol alaturi de regina Ana, Majestatea Sa Regele Mihai si-a amintit copilaria petrecuta la Sinaia si cum intra sa admire picturile din interiorul bisericutei. In 1999 regele Mihai si-a petrecut sarbatorile pascale la manastirea de la Techirghiol,  iar in 2011 autoritatile locale au decis sa ii acorde titlul de cetatean de onoare.

Distinctia i-a fost inmanata fostului suveran la palatul Elisabeta, ocazie cu care regele a semnat si in cartea de onoare a Techirghiolului. Pictura bisericii a fost realizată în mai multe etape, de către diverși meșteri din zona Mureșului. Ușile împărătești sunt realizate în anul 1730. In prezent, Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>