Menu

Cultural
PALATUL LUPESCU, SALVAT DE LA PIEIRE

Un important monument istoric și arhitectural, din Rm. Sărat, va fi salvat de la pieire. Este vorba despre Palatul Lupescu, imobil asupra căruia trecerea anilor, dar și lipsa unor lucrări de reabilitare și-au pus amprenta. În ultimii ani, autoritățile au făcut demersuri pentru preluarea clădirii de la Ministerul Finanțelor, în vederea reabilitării, iar acum au reușit. Printr-o hotărâre de consiliu local, Palatul Lupescu va ajunge în proprietatea Primăriei, urmând apoi să fie reabilitat.

Palatul Lupescu din Rm. Sărat este un monument istoric şi arhitectural, construit în stil neoromânesc, pragul său fiind trecut de personalităţi importante, cum ar fi regele Carol I sau Regina Maria. Cladirea, care are 10 incaperi, a fost construita în perioada 1888-1889 după un proiect al arhitectului Leonida Negrescu, care a construit un imobil geamăn în Bucureşti. În 1937, Palatul Lupescu, considerat una din bijuteriile arhitecturale ale ţării, a fost donat statului român, cu obligaţia ca noul proprietar să îl ţină în bunăstare. Casa familiei Lupescu a a avut mai multe destinatii in perioada comunista, ea adăpostind si Palatul Fiscal. Clădirea aparţine în prezent Ministerului Finanţelor, iar in ultimii ani autoritatile au facut demersuri pentru preluarea acesteia, in vederea reabilitarii, iar eforturile lor nu au fost in zadar.

Astăzi, Casa Lupescu se afla intr-un avansat stadiu de degradare, trecerea anilor, dar si lipsa unor lucrari de reabilitare, punandu-si amprenta asupra imobilului. In ultimii ani, unii cetateni, dar si oameni de cultura din Rm. Sarat au tras semnale de alarma cu privire la situatia critica in care se afla Palatul Lupescu, cerand autoritatilor sa salveze aceasta cladire de o frumusete aparte.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>