Menu

Social
PREGĂTIREA AGHIAZMEI MARI

Un munte de sticle de plastic a apărut zilele acestea în Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. 100 de credincioși lucrează zi și noapte, în 3 schimburi pentru a pregăti sticlele pentru Aghiazma Mare – apă sfințită pentru creștinii din tot sud estul țării. Cele 150 de mii de sticle trebuie să fie gata mâine dimineață, atunci cînd începe Slujba din ajunul Bobotezei.

In fiecare an, de Boboteaza zeci de mii de crestini se bateau pentru a obtine apa sfintita, iar risipa de aghiazma era foarte mare. Arhiepiscopul Tomisuului, IPS Teodosie a venit cu ideea sticlelor cu apa sfintita. De aceasta data, 150 mii de recipiente din plastic au fost fabricate special pentru a fi umplute cu apa sfintita. Pe fiecare sticluta este lipita o eticheta pe care scrie „Aghiazma Mare” si anul in care s-a sfintit apa. Mai-marii bisericii spun ca apa sfintita rezista chiar si pina la 20-30 ani. Operatiunea de lipire a etichetelor nu ar fi putut fi realizata fara ajutorul voluntarilor. Mai multi preoti, studenti la teologie sau apropiati ai bisericii au venit si ei sa dea o mana de ajutor preotilor de la Arhiepiscopia Tomisului.

Sticlele pregatite azi vor fi umplute cu aghiasma. Vineri dimineata Arhiepiscopia Tomisului va organiza o slujba in fata catedralei asemanatoare cu cea din ziua de Boboteaza. Atunci va fi sfintita apa care mai apoi va fi imbuteliata de catre pompieri, jandarmi,  si voluntari pentru marea sarbatoare.

Cele 150 de mii de pet-uri  vor fi oferite credinciosilor care care vor participa la slujba de Boboteaza. La finalul slujbei de  Boboteaza , conform traditiei, inalt prea sfintitul Teodosie va arunca in apele marii treci cruci de lemn. Despre tinerii care se vor avanta sa le recupereze se spune ca vor avea noroc tot anul. Anul acesta sunt asteptati sa participe la Boboteaza, peste  10.000 de oameni.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>