Menu

Cultural
NICOLAE GRIGORESCU IN PERICOL

vlcsnap-2015-02-02-20h29m47s133Consiliul Județean Prahova se implică în salvarea picturilor lui Grigorescu. Singura biserică pictată integral de marele pictor, aflată în Prahova, este în pericol de degradare din cauza infiltrațiilor și a igrasiei apărute de-a lungul anilor. Și asta pentru că mănăstirea nu are bani pentru restaurare. Așa că sprijinul vine de la autorități.

Mănăstirea Zamfira a fost construită în timpul domnitorului Nicolae Mavrocordat, între anii 1721 și 1743. Este prima biserică pictată în întregime de marele pictor Nicolae Grigorescu, la vârsta de 18 ani si este singura executată „în frescă”. Pictura este acum in pericol. Infiltrațiile din zona turlei au condus la afectarea unei părți a picturii, punând insa în pericol întreaga construcție. În plus, igrasia a pus stapanire pe ziduri si se extinde cu repeziciune. Nu este singura problema. Din cauza igrasiei si catapeteasma pictată de Nicolae Grigorescu s-a degradat. Totul necesita ample lucrări de restaurare, iar manastirea nu are bani. Intre timp, oamenii vin sa viziteze manastirea.

Atât pictura murală, cât și icoanele au fost realizate de Nicolae Grigorescu in numai un an și două luni.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>