Menu

Social
PROCESIUNE DE BOBOTEAZĂ

Mâine, de Bobotează, mii de buzoieni sunt aşteptaţi pe malul râului Buzău, pentru a participa la sfinţirea apelor în care a fost martirizat Sf. Sava. Anul trecut, procesiunea tradițională de Bobotează, organizată pe malul râului Buzău, a fost anulată din cauza ninsorii și a viscolului.

Buzoienii sunt aşteptaţi să participe, mâine, pe 6 ianuarie, la manifestările religioase de Bobotează. Preoţii parohiei „Sfântul Sava” vor organiza, dimineaţă, Sfânta Liturghie, după care, la ora 11.45, se va porni în procesiune, din faţa Catedralei Municipale „Sfântul Sava”, până la malul râului Buzău.

Aici este programată o procesiune religioasă, pentru sfinţirea apelor râului. Buzoienii care vin direct la apa Buzăului sunt aşteptaţi la ora 12.30, pentru a participa împreună la ceremonialul religios de sfinţire a apei. Acest obicei aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului, sărbătoare numită şi Epifania sau Teofania, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez.

La malul râului Buzău, unde a fost martirizat, cu peste 1600 de ani în urmă, Sfântul Sava Gotul, unul dintre primii martiri creştini ai neamului, se va oficia mai întâi o slujbă religioasă de sfinţire a râului şi a apei din cisternele Armatei, cu Aghiasmă Mare, după care, conform tradiţiei, Sfânta Cruce va fi aruncată în apa Buzăului pentru a fi scoasă de tinerii temerari. Aghiasma Mare va fi împărţită, după slujbă, celor care participă la procesiune. Apa sfințită în ziua de Bobotează nu se strică niciodată și are puteri tămăduitoare miraculoase.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>