Menu

Administrativ
BUGET MAI SĂRAC

Buget de austeritate în acest an pentru municipiul Buzău. Cel puțin așa arată proiectul Primăriei Buzău, potrivit căruia municipalitatea va avea de cheltuit în 2018, 216,7 milioane de lei. Investitțiile în infrastructură constituie capitolul care va înghiți cei mai mulți bani, și nu educația, ca în ultimii ani. Asta, după ce salariile cadrelor didactice din municipiu vor fi plătite de la bugetul de stat, prin Inspectoratul școlar. O altă noutate este că nu este prevăzut niciun leu pentru subvenția la căldură, așa că se anunță un an extem de greu pentru buzoienii cu venituri mici racordați la sistemul centralizat.

Bugetul pe anul 2018 al orasului Buzău este mult mai sărac decât cel din anul precendent, ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Dacă în 2017, bugetul de cheltuieli al municipiului Buzău a fost de 313 milioane de lei, anul acesta administraţia locală are la dipoziţie un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 216,7 milioanei lei.  O altă explicație a diminuarii bugetului din acest an față de 2017 vizeaza salariile cadrelor didactice din școlile și grădinițele din municipiu care vor fi platite direct de la bugetul statului, nu de catre Primarie.

Ca si in 2017, o mare parte din bugetul din acest an va fi alocata pentru asfaltarea străzilor. Astfel, ca capitotolul intitulat generic transporturi, este prevăzută suma de 37,8 milioane de lei, mai mult de jumătate din sumă fiind alocată asfaltărilor. Totodată, administratia locala a alocat o suma de 2,6 milioane de lei drept contribuție proprie pentru proiecte europene de dezvoltare a infrstructurii. Cu toate acestea, de când la cârma Primăriei Buzău se află Constasntin Toma, municipiul Buzau nu a atras nici măcar un euro din fonduri europene.

Se anunță un an sumbru și pentru buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. În bugetul orasului nu a fost alocat niciun leu pentru subvenția la energia termică, fapt care îi va pune în dificultate pe cetățenii cu venituri foare mici, racordați la sistemul de încălzire al Regiei Autonome. Dacă nu se vor găsi alte soluții pentru a ajuta familiile nevoiașe, aceștia vor fi practic în imposibilitatea de a-și mai achita facturile la căldură. În același context, edilul Constatin Toma a anunțat recent că toate școlile și grădinițele vor fi dotate cu centrale termice proprii, măsură care va duce, mai mult ca sigur, la desființarea Regiei Autonome Municipale.

În bugetul pe 2018 al Primăriei, o sumă consistentă este prevăzută la capitolul asistență socială. Dintr-un total de 34 de milioane de lei prevăzuti, jumătate din sumă constituie salarii de personal, iar restul, plățile pentru anumite categorii de buzoieni beneficiari ai unor indemnizații prevăzute în lege.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>