Menu

Social
ÎN VIZITĂ PE NAVELE DE RĂZBOI

Două grupări navale ale NATO desfăşoară misiuni de supraveghere maritimă în Marea Neagră. România participă la flota aliată cu o fregată şi un dragor maritime, trimise să acționeze alături de nave britanice şi turceşti, iar Forţele Aeriene Române survolează Marea Neagră cu două avioane MiG 21 Lancer. Gruparea Năvală NATO a fost acostată în portul Constanța, iar localnicii au vizitat vapoarele de război.

Ca niciodata in ultimii ani, NATO si-a trimis in Marea Neagra doua grupari navale in loc de una. Sunt mobilizate nave britanice, nave turcesti, vase de lupta din Romania, aparate de zbor si o larga participare aliata din zona. Cea mai complicată situaţie de securitate este la frontiera Estică a NATO, implicit în zona Marii Negre, iar Constanta devine, vrand nevrand, un centru militar puternic datorită poziţiei sale strategice. Distrugatoarele britanice Duncan si Enterprise sunt navele comandat ale gruparilor NATO din Marea Neagra, in acest moment.

Britanicii vor patrula apele Marii Negre alaturi de navele romanesti. Fregata regele Ferdinand si un dragor maritim, vor lua parte le exercitii alaturi de turci si bulgari, avand suport si sprijin aerian oferit de aeronave MiG 21. Cea mai puternica dintre nave este distrugatorul „Duncan” , iar cifrele care o descriu sunt impresionante. Duncan poate naviga fara realimentare 13 mii de kilometri, are o puternica forta de lovire la bord, armament de ultima generatie si radare care simt inamicul de la cateva sute de kilometri. Tunurile sale, de exemplu,  pot trage 50 de proiectile pe secunda. Constantenii care au dorit sa vada navele britanice, au fost primiti la bord timp de cateva ore. S-au plimbat pe puntile exterioare, au vorbit cu marinarii si au admirat toate armele navale.

Gruparile navale NATO au iesit in larg, pentru manevre militare commune si vor ramane patru zile in apele teritoriale romanesti. Navele britanice Enterprise si Duncan sunt la a doua vizita in Romania.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>