Menu

Social
MOȘII DE IARNĂ

Se apropie Moșii de Iarnă, ziua când creștinii își pomenesc morții. Potrivit datinilor, oamenii fac parastase și împart vase cu mâncare pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cum până sâmbătă mai sunt doar câteva zile, la Rm. Sărat, vasele de ceramică, dar și cele de lut sunt la mare căutare. Credincioșii țin la obicei, însă aleg vasele pe care le dau de pomană și în funcție de banii pe care îi au în buzunar.

Sambata, la praznicul Mosilor de iarna, se impart vase cu bucate: pilaf, piftii, colaci cu miere si nuca, placinte cu branza, lapte, bauturi si coliva. Cei care fac pomana o dau pentru sufletul rudelor trecute in nefiinta. Si cum Mosii de Iarna se apropie, in Piata Centrala, dar si in magazinele, din Rm. Sarat, comercianti au scos la vanzare vase din ceramica sau din lut. Indiferent de cati bani au in buzunar, oamenii cumpara vase pentru a le da de pomana mortilor.

Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca. Se spune ca sufletele trecute in nefiinta vin sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii le gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul. La mormintele rudelor oamenii trebuie sa aprinda sambata cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>