Menu

Social
AFACERE INEDITĂ: HUMUS DE RÂME

Nu e uşor să faci bani la ţară. Un buzoian a găsit însă o sulutie mizând pe o afacere mai puţin obişnuită: creşte râme pentru fertilizarea pământului. Humusul de râme este un îngrăşământ natural cu calităţi excepţionale care provine din gunoiul de grajd cu care micile vietăți se hrănesc. Un litru de humus de râmă costă douăzeci lei și este ideal pentru producții record.

Viorel Rădulescu traieste în localitatea buzoiană Scurtești, din comuna Vadu Pașii, si are o mare pasiune: cultivarea pamantului. Fiul sau i-a dat ideea unei afaceri cu râme, in 2015, după ce a citit un articol pe internet. La inceput n-a fost deloc simplu, iar cheltuielile au fost destul de mari. În timp, fermierul le-a creat râmelor condiţii tot mai bune, într-un spațiu protejat, cu temperatura menținuntă permanent, între  18 – 30 de grade. El spune ca este complicat să ţii micile vietăți în viaţă, iar uneori este greu si sa le tii in patul de pământ.

Cu multă perservență, muncă și răbdare, după mai bine de doi ani buzoianul si-a vazut visul cu ochii. Unii fermieri din judet i-au incercat ingrasamantul si au obtinut rezultate uimitoare: o productie de 6-8 tone, la un hectar de grâu. Humusul de râme este insa bun și pentru cultura de legume, deoarece gunoiul de grajd este descompus in elemente simple care sunt rapid asimilate de plante. Fermierul are acum două soiuri de râme cumparate tocmai din Ungaria, iar humusul obtinut de la ele poate fi folosit in diferite stadii de dezvoltare a plantelor.

Un litru de humus de râmă costa douăzeci lei, iar dacă cantitatea solicitată este mai mare, prețul este negociabil. Creșterea râmelor este o afacere infloritoare in toate tarile din jurul României, Ungaria detinand suprematia.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>