Menu

Social
RCA PENTRU CÂINI PERICULOȘI

Știați există o asigurare RCA a câinilor ? Puțini români au auzit de ea, deși este obligatorie de 15 ani, și și mai puțini dețin așa ceva. Face parte din categoria curiozităților legislative : pentru o anumită categorie de animale de companie, legislaţia în vigoare stabileşte că cetăţenii sunt obligaţi să încheie asigurare de răspundere civilă. Dacă proprietarii nu depun la poliţie un act din care să reiasă existenţa poliţei de asigurare, aceştia pot fi amendaţi cu sume de până la 1.500 de lei.

Proprietarii de caini sunt răspunzători de daunele cauzate de animalele lor, potrivit Codului civil, chiar dacă acestea au scăpat de sub pază. Romanii care detin câini periculoşi sunt nevoiţi să încheie asigurare de răspundere civilă pentru aceştia. Concret, în categoria I de câini periculoşi intră cei de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele morfologice, cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.

Acesti câini periculoşi au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice. Cand ies afara legea ii obliga sa poarte botniţă şi sa fie ţinuti în zgardă şi lesă sau ham. Proprietarii care nu înregistrează câinii periculoşi la Asociaţia Chinologică Română sau cei care nu depun la poliţie adeverinţa şi declaraţia pe propria răspundere , din care să reiasă, printre altele, existenţa poliţei de asigurare,  riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru cei care nu-şi sterilizează câinii. Dacă îşi duc animalele prin locuri în care acestea au accesul interzis sau dacă nu respectă obligaţia de a le pune botniţă şi zgardă şi lesă sau ham, proprietarii de câini periculoşi pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă inspectorii poliţiei sanitar-veterinare şi personalul anume desemnat din Ministerul Afacerilor Interne.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>