Menu

Social
DEZINTERESAȚI DE SPITAL

Organizarea concursurilor pentru aducerea unor noi medici în spitale este doar o încercare de a resuscita un sistem medical fără specialiști. Se întâmplă în toată țara, dar și la Spitalul Municipal Rm. Sărat, unde, în ultimii trei ani, au fost organizate mai multe concursuri în acest sens, la care s-a întâmplat chiar să nu se prezinte niciun candidat. Puținele angajări care s-au făcut nu rezolvă însă problema lipsei de medici din spital.

In ultimii ani, conducerea Spitalului Municipal din Rm. Sarat a incercat sa atraga medici noi, insa demersurile nu au avut intotdeauna rezultatul asteptat. Spre exemplu, in octombrie 2015, concursul pentru angajarea a doi medici radiologi a fost anulat pentru ca nu se inscrisese niciun candidat. Desi au fost atrasi cu oferte tentante, de a-si desfasura activitatea medicala pe un computer tomograf nou si modern si de a beneficia de o locuinta de serviciu, medicii nu au fost interesati de posturile de la Rm. Sarat. Si in 2016 si 2017, mai multe posturi pentru medici specialisti au fost scoase la concurs, insa putine au fost ocupate. In prezent, in spitalul din Rm Sarat, sunt angajati 43 de medici, dintre care unii moldoveni sau sirieni. Saptamana aceasta, echipei medicale i s-au alaturat alti doi specialisti.

Medicii sirieni, unul chirurg si altul ginecolog, au fost angajati in unitatea medicala in 2017. Potrivit unor surse, acestia nu ar reusi sa comunice prea bine cu pacientii, pentru ca nu cunosc indeajuns de bine limba romana. Conducerea unitatii medicale sustine insa ca nu a primit pana acum nici o sesizare in acest sens. Mai mult, directorul medical, Felicia Vasile, spune ca medicii straini nu ar avea probleme de comunicare prea mari pentru ca au absolvit Facultatea de Medicina in Romania.

Si in 2018 la Spitalul Municipal din Rm. Sarat va avea loc un concurs pentru ocuparea unor posturi vacante de medici. Sunt disponibile câte un post în specialitățile: chirurgie generală, obstetrica ginecologie, epidemiologie, ATI, neurologie, cardiologie, urologie, oncologie si boli de nutritie. Cate 2 posturi sunt scoase la concurs pentru: medicina interna, pediatrie, radiologie, iar cate 3 pentru neonatologie si boli infectioase. Cate din aceste posturi vor fi ocupate si de cine, ramane de vazut. Ce ar mai trebui facut pentru a-i atrage pe medici la Spitalul Municipal Rm. Sarat sau pentru a-i pastra pe cei care deja isi desfasoara activitatea aici? Este intrebarea la care ar trebui sa raspunda autoritatile, inainte ca spitalul sa ajunga din nou in situatia de a inchide sectii din cauza lipsei de medici.

 

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>