Menu

Social
REGULI NOI PENTRU AJUTORUL DE DECES

2018 a adus reguli noi pentru ajutorul de deces! Dacă până anul acesta ajutorul de deces se plătea de Casa de Pensii doar în cazul decesului unui pensionar, din acest an familia îl va încasa de la Casa de Pensii şi în cazul în care decedatul este salariat. De pe 7 ianuarie valoare acestui sprijin a crescut cu aproximaativ 1000 de lei, ajungand la 4.162 de lei.

Pana la 1 ianurie 2018, Casa de Pensii achita doar ajutorul de deces în cazul morţii pensionarilor. Ajutorul de deces pentru salariati se plătea de către angajator, iar acesta își deducea ulterior suma din contribuțiile la asigurările sociale pe care trebuia să le achite către stat. De anul acesta însă, odata cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, firmele nu mai au din ce să deducă acești bani. Astfel,  rudele persoanelor salariate, care decedează trebuie să se adreseze tot Casei de Pensii de pe raza județului în care a avut domiciliul asiguratul decedat.

Si in cazul persoanelor, care au in familie membrii fara venituri, 2018 a adus unele schimbari in ceea ce priveste ajutorul de deces. De pe 7 ianuarie, valoarea ajutorului de deces a crescut la 4.162 de lei, pentru asigurați și pensionari, de la 3.131 de lei, cât era în 2017. O altă modificare care a intrat în vigoare anul acesta este aceea că ajutorul de deces nu se mai plateste în termen de o zi de la solicitare, ci legea prevede acum că se achită în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>