Menu

Social
TURISM SUBACVATIC

Vacanța de vară la mare va arăta altfel începând din acest an, pentru agențiiile de turism vor oferi turiştilor o nouă aventură: scufundări acvatice la submarine, nave de război și corăbii antice. Un adevărat muzeu subacvatic zace pe fundul Mării Negre și se-ntinde de la Capul Midia și până în Bulgaria la Kaliakra. Este un proiect finanţat de Uniunea Europeană, în valoare de 120.000 de euro care-i îndeamnă pe români și pe bulgari facă turism și arheOlogie submarină. Cele două țări au parafat deja colaborarea în scuba diving.

Tarmul vestic al Marii Negre ascunde multe epave cu povesti interesante, care au stat in adancuri pana le-au descoperit specialistii in cercetari marine, intr-un proiect cu finantare europeana. Cea mai vestita epava este a distrugătorului Moskva, mândria flotei ruseşti din cel de-al Doilea Război Mondial, care venise într-un convoi ca să atace litoralul românesc. Nava de război a fost distrusă de un proiectil tras de Armata Română şi scufundat la o adâncime de 45 de metri in dreptul comunei Tuzla, în vara anului 1941. În apele teritoriale româneşti se află şi submarinul rusesc care a provocat cea mai mare tragedie în Marea Neagră, scufundând  în februarie 1942 o nava care transporta evrei în Palestina. Submarinul se află la o adâncime de 36 de metri, în dreptul Midiei.

Un alt submarin descoperit recent este in dreptul statiunii Costineşti. Se bănuieşte că a fost scufundat în aceeaşi perioadă cu distrugatorul Moskva. Tot în apele Mării Negre se mai află cargoul Arkadia, scufundat în timpul războiului la o adâncime de 32 de metri, la Midia Navodari, cargoul Sophia scufundat la începutul anilor 1900 la 47 de metri adancime travers de Tuzla dar si epava navei Maria Bacolitsa, aflata la bulgari. Si romanii si bulgarii vor face expeditii turistice libere in apele teritoriale ale ambelor tari.

Practic se creeaza un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos la suprafata, totul va ramane acolo in scop turistic. Descoperirile au fost facute in cadrul unui proiect romano-bulgar, a carui valoare este de 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Contributia celor doua tari vecine este de aproape 2 sute de mii de euro.

La vara când vor intra în hotel, turistii vor găsi pliante cu oferta cluburilor de scufundare, care se vor ocupa de turismul la epave. Epave sunt pe tot litoralul romanesc, de la cazinoul din Constanta pana la Vama Veche. Iar fauna este cu adevarat spectaculoasa: calcani, pisici de mare, meduze uriase si caluti de mare.  In apa se va intra numai alaturi de instructor, in cazul amatorilor. Alternativa ar fi sa urmati un curs ce costa intre 800 si 1200 de lei si sa obtineti brevet de scafandru.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>