Menu

Social
FERMIERI DEZAVANTAJAȚI

Țăranii din satele de lângă municipiul Buzău au ajuns să își vândă vacile din grajduri pentru că nu mai sunt avantajoase. Îi costă foarte mult îngrijirea vitelor iar de pe urma lor nu se aleg cu mare lucru. Fermierii se plâng că nu au cui livra laptele, deoarece colectorii de lactate oferă sume foarte mici, iar la vânzare în oraș produsele lor nu pot face concurență laptelui din supermarketuri.

La Mărăcineni, comună lipită de municipiul Buzău, sunt numărați pe degete țăranii care mai au vaci în grajduri. Mulți preferă acum să cumpere laptele sau brânza pentru consumul propriu. Cei care se încăpățânează să mai țină vite în curte nu au deloc motive de mulțumire, deoarece nu au piață de desfacere pentru surplusul de lactate de peste zi. Stelică și Maria Petre cresc două vaci de lapte pentru consumul propriu. Laptele rămas se transformă în brânză proaspătă, smântână ori este vândut, din când în când, unor clienți din sat. Nu rămân cu cantități atât de mari încât să le convină chiria unor tarabe în piața de lactate, iar dacă vând cu sticla, sunt izgoniți de poliție.

La Mărăcineni nu ajung colectori de lapte, ca în alte sate, și chiar dacă ar veni, spune Stelian Petre, ar fi o afacere păguboasă, deoarece achiziția se face la 90 de bani litrul. Asta, în condițiile în care litrul de lapte vândut la poartă sau în piață ajunge la 2,5 lei. Sătenii spun că din ce în ce mai mulți gospodari vor renunța la vacile din grajduri, deoarece animalele mari mai mult consumă decât oferă iar eventualele subvenții de la stat nu ajung niciodată în micile gospodării.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>