Menu

Social
GRĂTARE PRINTRE MORMINTE

Fum, cârnați, mici și fripturi sfârâind pe grătare. Așa au petrecut rromii din Buzău de Paștele Blajinilor, în cinstea rudelor trecute în lumea celor drepți.  Ei au luat astăzi cu asalt cimitirele din oraș și s-au ospătat cu poftă de la mesele întinse în memoria înaintașilor. 

Inca de dimineata, aerul din jurul cimitirului Sf. Gheorghe din Buzau a fost imbibat de mirosul carbunilor incinsi si al carnii puse pe gratar. Zeci de persoane au venit la mormintele celor dragi trecuti in nefiinta, ca sa dea de pomana. Si daca unii au venit doar pentru a imparti pachete, pentru morti, altii au intins mese pline cu bunatati. Tiganii au cumparat de toate si nu s-au uitat deloc la bani.

La mesele bogate au fost invitati si oamenii nevoiasi. Ei au plecat acasa cu sacose pline cu pomana. Pastele Blajinilor sau Pastele Mic ori Pastele Mortilor, cum se mai spune in unele zone ale ţării, se sarbatoreste la o saptamana dupa Sfintele Pasti. Sărbatoarea este un prilej deosebit de comemorare a mortilor, este o zi in care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Invierii, impreuna cu cei trecuti in nefiinta.

In traditia populara se spune ca de Pastele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere si pot gusta din mancarurile pregatite special pentru ei si date de pomană. „Blajinii” sunt cei trecuţi în lumea celor drepţi, iar denumirea provine dintr-un termen slav.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>