Menu

Social
VAMA VECHE, TERAPIE PENTRU SUFLET

La capăt de ţară, într-un sătuc ce se întinde pe un kilometru, 10 de mii de turişti aşteptaţi în minivacanţa de 1 Mai, vin în căutarea fericirii. Mai puţin de 200 de localnici reuşesc de la an la an să aducă aici oameni din toate colţurile ţării şi chiar ale lumii. Aerul boem, marea de azur, muzică live şi pescarii reuşesc un mix perfect într-o libertate absolută. În trecut se spunea că turiştii aleg acest loc pentru că e uitat de vreme şi lipsit de inhibiţii. Dar nici modernizările prin care a trecut cea mai sudică staţiune a litoralului românesc de-a lungul ultimilor ani nu pare să-i fi alungat pe turişti. Ce are aparte Vama Veche – căci despre ea vorbim aflăm din materialul următor.

Pentru aceşti tineri, Vama Veche este terapie pentru suflet. În oraşul lor nu şi-ar fi permis să meargă pe stradă, în grup, îmbrăcaţi care cum a nimerit şi să cânte cât îi ţin puterile. Sunt atât de fericiţi, încât nici măcar noi nu ne-am permis să-i deranjăm pentru un interviu. Ne-am bucurat însă de entuziasmul lor, de muzica live şi de senzaţia de libertate absolută pe care ne-au dat-o la începutul căutărilor noastre prin Vama Veche.

Ei şi alte câteva zeci de astfel de grupuri au venit să petreacă 1 Mai, la mare, pe tărâmul despre care se vorbeşte an de an. Vama Veche este un loc aparte pe litoralul românesc, pentru care nu s-au inventat cuvinte care să descrie deplin atmosfera de vacanţă din fostul sat pescăresc. Marea este pictată în azur, iar nisipul bronzat de soare. Plaja largă este îmbrăcată în motive marinăreşti şi în umbreluţe de stuf. Aşa că nu este de mirare de ce unii vin doar pentru a experimenta această privelişte, alături de atmosfera aparte.

Pe un kilometru pe cât se întinde staţiunea Vama Veche, le vezi şi le trăieşti pe toate. Mulţi tineri dornici de libertate absolută aleg Vama Veche pentru că aici spun că pot îmbina distracţia cu munca. Au luat cu ei în bagaj mult chef de distracţie, au aruncat şi câteva haine, iar banii pentru băutură şi mâncare şi-i câştigă la mare. Unii au furat startul minivacanţei de 1 Mai şi au ajuns de ieri la mare. Cei mai mulţi sunt aşteptaţi astăzi. Rezervările le-au făcut de ceva vreme, aşa că cine alege să vină fără un loc de cazare sigur, va găsi pancarte prin care turiştii întârziaţi sunt anunţaţi că nu mai sunt camere libere. Au o opţiune care doar aici se aplică: vor dormi în cort sau… direct pe nisip. Dar asta este cea mai mică problemă a vamaioţilor.

Muzica live este, cu siguranţă, cel mai de preţ lucru pe care Vama îl are atunci când vine vorba de distracţie. Iar cu o paletă atât de bogată de evenimente, nu este greu să înţelegem de ce chiar şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunţat că va petrece 1 Mai în Vama Veche. Poveşti pe acest tărâm absolut al libertăţii abia de acum încolo vor putea fi trăite, în freamătul mării sau al muzicii de chitară, direct pe plajă, sub clar de lună.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>