Menu

Social
VEȘNICA CRIZĂ A SÂNGELUI

Mai puţin de 2% dintre români donează sânge, iar lipsa de donatori mentine o criză, ce durează de ani de zile. În România, donatorii primesc recompense materiale, precum tichetele de masă şi transportul gratuit. Țări în care nu se primește nimic în schimbul acestui gest de omenie au un procent de donare mai mare. La Constanța există un singur centru de transfuzii sanguine care furnizează plasmă şi produse derivate pentru câteva spitale de pe litoral.

Criza de sânge cu care se confruntă majoritatea spitalelor din Constanta, generează situații, la limita legii. Sunt medici care le cer rudelor pacienților să cheme cât mai mulți oameni să doneze pentru bolnav. Unii chiar spun că fără acești donatori pacientul respectiv nu va primi sânge, deși acest lucru este illegal. De multe ori, familiile disperate stau pe holurile centrele de transfuzii și îi roagă pe donatori necunoscuți să îi ajute pe cei bolnavi. Cei care vor să doneze sânge trebuie să știe că trebuie să mănânce înainte să vină, să nu bea alcool în ultimele 48 de ore și să nu fumeze.

Sângele poate ajunge la spitale la 72 de ore de la donare. Medicii sunt obligați să trateze cu prioritate copiii, urgențele și operațiile complicate. Dacă doriți să donați sânge beneficiați conform legii de o zi liberă de la serviciu, reducere de 50 la sută pentru transportul în comun și tichete de masă în valoare de 70 de lei. Locurile unde se donează sânge sunt centrele de trasnfuzii și spitalele care au centre de recoltare.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>