Menu

Social
SĂRBĂTOARE MARE

Sărbătoare mare astăzi pentru toți creștinii. La 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, românii sărbătoresc Înălţarea Domnului. În această zi se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar oamenii se salută cu Hristos s-a înălţat!

Inaltarea Domnului este una dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale creştinătăţii, fiind prăznuită în ziua de joi din săptămâna a şasea de după Paşte. Sarbatoarea este  cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. În această zi creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și raspund cu “Adevărat S-a înalțat!”. Zeci de credinciosi au intrat astazi in biserici ca sa aprinda o lumanare si sa se roage pentru sanatate si binele tarii.

Sarbatoarea de astazi marcheaza  ultimul eveniment din viaţa pământeană a Mântuitorului. Prin înălţarea Sa la cer, se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului. În această sfântă zi, în unele zone ale ţării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălţării. O vorbă din bătrâni spune că pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>