Menu

Social
PARAGINĂ ÎN SUDUL LITORALULUI

Hoteluri de cinci stele, plaje cu baldachine și palmieri la fel ca pe țărmurile exotice laolaltă cu zeci de construcții lăsate de izbeliște, degradate și deterioritate până la temelie. Așa arată sudul litoralului și în acest sezon estival, un loc al contrastelor în care turiștii vin să își petreacă vacanțele, resemnați parcă de ceea ce găsesc și totuși încrezători că în anii care vor urma și aici va ajunge în cele din urmă vântul schimbării.

Cu strazi si trotuare largi, multe verdeata, plaja salbatica si nisip alb dar si hoteluri care ofereau servicii de calitate. Asa isi intampinau in anii 80, turistii, statiunile cu nume de astri din sudul litoralului. Acum nu este una in care sa nu gasesti cel putin un hotel abandonat si alte cateva cladiri lasate de izbeliste. Prima oprire am facut-o la Eforie. Un hotel care ar putea caza cel putin 100 de turisti zace in paragina pe marginea drumului national. Alte cladiri, situate mai aproape de plaja – aceeasi soarta.

Mergem mai spre sud si ne oprim in Neptun. Aceeasi imagine: hoteluri transformate in ruina, cladiri abandonate si un dezinteres total din partea proprietarilor de a le face din nou functionale. Vorbim de proprietari care au fost interesati de-a lungul vremii doar sa castige multi bani intr un timp foarte scurt. Iar atunci cand afacerile nu au mai fost profitabile, le-au abandonat.

Autoritatile locale spun ca solutia nu sta in mainile lor. Pe unii proprietari i-au supraimpozitat cu 500 la dsuta iar altii urmeaza sa aiba si ei aceeasi soarta. Insa prea putini dintre ei le si platesc. Iar cladirile raman tot acolo si continua sa se degradeze. In urma cu patru ani administratia locala de la aceea vreme introdusese o taxa de paragina care putea ajunge si pana la 400 de lei, in functie de marimea cladirii, pentru cei care isi abandonau cproprietatile. A fost insa contestata in instanta si mai apoi anulata.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>