Menu

Social
AU INVOCAT PLOAIA CU “CALOIANUL”

Seceta care se face din ce în ce mai simțită în Bărăgan împinge lumea la disperare. Oamenii care privesc neputincioși cum uscăciunea pune stăpânire pe culturi au ajuns să recurgă la datini străvechi pentru a atrage ploaia. Câteva femei și trei copii din localitatea buzoiană Smeeni au pornit într-un ritual de invocare a ploii, moștenit de secole din bătrâni sub numele de “Caloianul”. Acestia au pornit în alai cu o cruce din cimitir și ”caloianul” în brațe, pentru a atrage ploaia.

Caloianul de la Smeeni a fost purtat de alaiul de femei și de câțiva copii către Fântâna Tămăduitoare, în a doua zi de Rusalii, pe înserate. Cei care au trecut cu mașinile către Buzău au putut vedea grupul, în frunte cu un copil care purta o cruce veche, luată din cimitirul satului, o fetiță cu o creangă de nuc și Caloianul, o păpușă din lut împodobită cu petale de trandafir, purtată de o tânără.

Pe tot traseul de peste trei kilometri femeile au bocit și s-au rugat la Dumnezeu ca după acest moment să apară și ploaia cea mult așteptată. La Fântâna Tămăduitoare de la Smeeni, grupul de săteni a pus păpușa din pământ pe cursul unui firicel de apă. Cel mai adesea, Caloianul este confecţionat din lut, împodobit cu coji de ouă vopsite, păstrate de la sărbătoarea Paştilor. Ceremonialul Caloianului presupune bocirea trupului de lut şi înmormântarea sa într-un loc neumblat de oameni sau aruncarea lui într-o apă curgătoare.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>