Menu

Social
ARTĂ DIN NUIELE

Reîntoarcerea la tradiţie, la meşteşugul bunicilor care împleteau coşuri din răchită, a devenit un mod de viaţă pentru o familie din din județul Buzău. Din nuiele împletite, ei confecționează coșuri de fructe, platouri, panere, ghivece pentru flori, coșuri suspendate pentru flori sau chiar mese și scaune. Sunt obiecte care au început să fie, din nou, apreciate de către românii dornici să dețină în casă lucruri naturale, realizate manual. 

Pentru familia Guloiu, din localitatea buzoiană Mierea, totul a început în urmă cu mai bine de 50 de ani, pe vremea în care bunica Rada muncea la o secție de împletituri din municipiul Buzău. Meșteșugul a cucerit-o de la prima împletitură și nici acum, deși are mai bine de 80 de ani, nu se poate opri din împletit.

Bătrâna le-a transmis tuturor celor șase copii ai săi dragostea pentru împletit. Adrian este unul dintre ei și are deja mai bine de 30 de ani de când împletește coșuri și panere. La împletirea coşurilor de răchită munceşte toată familia: trei generaţii de meşteşugari. Mezinul familiei are doar 10 ani şi face coşuleţe de flori, sub îndrumarea tatălui.

Din păcate, nu mulți cunosc afacerea buzoianului. Deocamdată, împletiturile sunt vândute la stradă, în fața casei, iar cumpărători sunt trecătorii. Familia Guloiu are planuri mari și vrea să ducă acest meșteșug mai departe. Pentru asta a accesat fonduri europene și cu banii primiți vrea să construiască o hală unde să amenajeze o secție de împletituri. Aceasta e o oportunitate importantă de angajare pentru tinerii care caută un loc de muncă în mediul rural, dar și o modalitate de transmitere a meșteșugului generațiilor care vin din urmă.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>