Menu

Social
PESTA BATE LA UȘĂ!

Este alertă de pestă porcină africană în Tulcea, iar boala ar putea ajunge și în Buzău. Avertismentul aparţine reprezentanților Direcției-Sanitare Veterinare care au observat că foarte mulți pescari din Buzău ajung în Delta Dunării şi ar putea aduce pesta africană în județ. Chiar dacă nu afectează omul, boala este mortală pentru porci şi, mai grav, nu poate fi combătută cu niciun tratament.

Inca un focar de pesta porcina africana s-a confirmat zilele trecute, la Grindu, în judetul Tulcea, fapt ce confirma ca boala care ucide porcii rapid pune probleme serioase autoritatilor. În sprijinul veterinarilor din Tulcea au fost déjà detaşaţi 12 specialiști din alte judeţe, inclusiv din Buzău. Aceştia beneficiază de auto-laboratoare şi atomizoare de dezinfecţie.

Direcția Sanitar Veterinară Buzău avertizează cetăţenii, în special pe fermieri, să acorde o atenţie sporită animalelor,  iar în cazul îmbolnăvirii să anunțe imediat medicul-veterinar din localitate. Boala fi transmisă foarte usor prin haine și incălțăminte, dar și prin traficul rutier. Conform autoritatilor, ucrainienii izgonesc mistretii din culturi cu tunuri cu incarcatura exploziva sau cu aparatura de sonorizare care emite zgomote puternice, pentru a-i goni din culturile de cereale. Din această cauză, multe cârduri de mistreti au trecut Dunarea dinspre Ucraina catre malul romanesc, aducand automat si pesta porcina.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>