Menu

Social
PRODUCȚIE AFECTATĂ DE VREMURI

Vremea capricioasă din ultima perioadă a lovit și producția de zmeură din localitatea Gornet, Prahova, loc cu tradiție al delicioaselor fructe. Pe lângă paguba produsă de natură, oamenii se plâng și în zonă nu există un centru de colectare. Așa se face fiecare le vinde cum apucă. Nu mai au producție așa mare le ducă în străinătate, ca odinioară. Chiar și așa, nu renunță la ceea ce ei numesc și sursă de trai, dar și pasiune.

Localitatea Gornet, Prahova. In vremuri glorioase, loc din care se exportau tone de zmeura. Mai greu, insa, astazi. Aici nu mai exista centre de colectare, iar peste toate, piedici vin si din partea vremii nefavorabile. Si asa se plang toti satenii. Daca anul trecut, cel putin, culegeau peste 150 de kilograme de zmeura la zi, acum abia daca mai reusesc pana la 100 de kilograme.

Aurelia Botezatu are 56 de ani si este din 1980 educatoare la gradinita din comuna. De cum se termina scoala intra impreuna cu familia in cultura de zmeura. Si cu toate acestea, recunoaste ca grindina si lipsa ploilor au pus probleme mari. Dar nu se lasa descurajata. Daca productia mergea ca in trecut, zmeura de Gornet ajungea la export, in Germania sau Italia. Insa anul acesta cifrele arata extrem de prost. Alta productie, aceeasi problema. Producatorii mai traiesc acum cu speranta ca in viitor s-ar putea dezvolta.

Conducerea comunei spune ca anul trecut doua societati comerciale au colectat pe raza comunei delicioasele fructe. Anul acesta nu au mai reusit, dat fiind si productia slaba. Iar pentru un centru mare, ca in vremurile bune este nevoie de un parteneriat, pentru ca si daca ar gandi un spatiu, primaria nu poate face angajari. In prezent, zmeura se vinde la sosea cu preturi cuprinse intre 7 si 10 lei. La en-gros satenii comercializeaza fructele si cu 5 lei/kilogram. Sunt foarte putin producatori care s-au incumetat sa le vanda in piete, alaturi de alte preparate. Dar si acolo, mai spun ei, oamenii se uita de cateva ori inainte sa cumpere un borcan de dulceata sau suc de zmeura.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>