Menu

Social
O BERE DUPĂ GUSTUL CLIENTULUI

Se poate reinventa berea care are în spate o istorie de peste şase mii de ani ? Un berar constănțean, iubitor al licorii cu hamei și-a deschis o făbricuță chiar în centrul vechi al orașului, printre terasele din Piața Ovidiu. El își fabrică la fața locului rețete originale de bere, plină de arome, pe care le servește alături de mâncarea tradițională de la malul mării: saramură de pește. Aromele care ies în stradă din bucătăria lui atrag clienții la mesele scoase în fața restaurantului și cu greu găsești un loc liber, seara, la el.

Catalin Anghel Verioti este genul de patron atat de pasionat de berea pe care o produce in taverna lui, incat sta de vorba cu fiecare client si ii recomanda berea care i se potriveste. Doamnelor – un „lager” fin si modern; domnilor – o bere medievala britanica, rosiatica, cu gust amar de hamei. Si pe toate le asorteaza cu mancarea pe care cheful bucatar o prepara la cerere: saramura de peste, reinventata si ea. Saramura dobrogeana de peşte are secretele ei care definesc gustul preparatului şi îi dau consistenţa dorită.

Zeama pentru sosul de saramură are sare, cimbru, piper, foi de dafin si ardei iute. Toate sunt amestecate,  iar la final se adăuga leuşteanul şi pătrunjelul tocat. Plus legumele coapte pe plita : ardei gras, ceapa, putina telina si nelipsitele rosii. Clientii care trec pragul Fabricii de Bere primesc la masa nu doar un meniu culinar savuros, ci si o poveste despre berea din pahar. Asa am aflat de exemplu de ce berea rosiatica englezeasca este mult mai amara decat restul licorilor din comert. De la hamei.

Conceptul de bere artizanală există dintotdeauna. Adevăratele opere de artă le creează berăriile artizanale, care lucrează în permanenţă pentru a creiona propriile reţete pe bază apă, malţ de orz şi hamei. Fiecare are un as în mânecă, unele folosind spre exemplu malţuri din grâu. Acest ingredient-cheie stă în special la baza capodoperelor germane.

Berile artizanale create de constanteanul Catalin Verioti sunt facute sa fie baute la orice ocazie, dar nu cu orice tip de mâncare. El recomandă ca licoarea concepută în microberăria din Piata Ovidiu să fie consumată cu „bunătăţi“ din ingrediente naturale, la fel ca cele ale berii. La victorie meriţi o bere, iar la înfrângere ai nevoie de ea“ – asta este deviza berarului artizan din centrul vechi al Constantei.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>