Menu

Social
CIFRE ALARMANTE

Accidentul vascular cerebral reprezintă o a doua cauză de demenţă, după boala Alzheimer şi este principala cauză de epilepsie la vârstnici. Vârsta la care apare această afecţiune gravă este din ce în ce mai tânără si reprezinta a treia cauza a deceselor inregistrate. Potrivit ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au fost înregistrate 15 milioane de cazuri noi şi 5 milioane de decese. România ocupă locul al treilea în Europa la incidenţa şi mortalitatea din boli cerebrovasculare.

In lume, cel mai mult se moare din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului, iar pe locul trei  – din cauza accidentelor vasculare cerebrale. Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange care iriga creierul se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si mor in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat. Vârsta la care apare această afecţiune gravă este din ce în ce mai tânără, si afecteaza tot mai multe persoane. În plus, nu există nicio ţară a lumii în care numărul absolut de persoane afectate de accident vascular cerebral să fi scăzut.

Cauza cel mai des intalnita a accidentului vascular cerebral este hipertensiunea arteriala. În tot acest context, preocupările neurologilor români sunt tot mai concentrate şi axate pe cercetarea ştiinţifică de top. O arata si Congresul Neurologilor de la Eforie Nord, care a reunit specialişti renumiţi din Romania si din strainatate.

Iar cifrele sunt alarmante.  Cele mai noi studii în domeniu arată că Boala Parkinson îşi poate dubla numărul pacienţilor până în 2030.  În prezent această afecţiune afectează aproximativ 6,3 milioane de persoane în întreaga lume, dintre care 1,5 milioane de europeni, iar  în ţara noastră însumează peste 70.000 de bolnavi. Scleroza multiplă sau “boala cu 1000 de feţe” este o afecţiune înca neelucidată : in Europa sunt 600 de mii de pacienti iar în România, numărul acestora este de aproximativ 10.000. Specialistii atrag atentia ca putem sa prevenim multe dintre aceste afectiuni.

Intrata de ani buni in ierarhia evenimentelor mondiale de specialitate, Congresul Neurologilor de la Eforie reuneste anul acesta  300 de participanti si 73 de lucrari stiintifice prezentate de cei mai reputati profesori-doctori din intreaga lume.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>