Menu

Social
LEGUME ROMÂNEȘTI DIN SOIURI „STRĂINE”

Solul foarte bun, tratamentele făcute cum trebuie și cu ce trebuie dar mai ales priceperea grădinarilor noștri fac adevărate minuni din semințele de legume aduse de la străini. Un fermier din localitatea buzoiană Cochirleanca produce tomate, ardei și vinete la fel de gustoase și arătoase ca cele de pe vremea bunicilor. Sunt hibrizi aduși de peste hotare dar pe care i-a testat, în loturi experimentale, înainte să-i cultive în solarii sau pe câmp.

Mircea Tatu este unul dintre legumicultorii de succes din județul Buzău. Ferma sa din comuna Cochirleanca este atât de performantă încât legumele sale sunt primele produse autohtone din piață. Tomatele buzoianului sunt mari, zemoase și foarte gustoase, încât par a fi roșiile din grădinile bunicilor. Doar par, pentru că de fapt sunt soiuri olandeze, selectate și adaptate solului și climei din zona Buzăului.

Fermierul mai cultivă pe spații întinse ardei și vinete, tot din hibrizi importați cândva și încercați mai întâi în loturi experimentale. Legumicultorul din Cochirleanca este deja de trei săptămâni cu vinete de câmp în piețele Buzăului. Este apreciat pentru produsele sale care sunt de fapt hibrizi performanți, pe care buzoianul i-a cultivat în mod tradițional, cu îngrășământ natural, în solul fertil al zonei.

Despre calitatea legumelor produse în zona Buzăului vorbesc numeroase studii științifice. Clima zonei de curbură, solul și apa din câmpiile Buzăului și Râmnicului sunt factori care avantajează legumicultura. Multe dintre semințele folosite de legumicultorii buzoieni provin din Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău, care a îmbunătățit zeci de soiuri locale și a aclimatizat plante aduse din toată lumea.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>