Menu

Social
MURE MARI, AMERICANE

Am intrat în sezonul fructelor de pădure care sunt la mare căutare. În urmă cu câțiva ani, un informatician a cumpărat o bucată de teren în comuna buzoiană Vernești, hotărât să înceapă o afacere imobiliară. Astăzi, însă, bărbatul deține cea mai mare plantaţie de fructe de pădure din judeţul Buzău. Și nu orice. Murele produse de el provin dintr-un soi american și sunt de două ori mai mari decât cele sălbatice de la noi.

Plantația de fructe de pădure aflată la zece kilometri de Buzău, în comuna Vernești, se întinde pe aproximativ trei hectare. Mai mult de jumătate din teren este cultivat cu butași de muri Navaho, un soi care oferă o producție de peste 15 kilograme de fructe pe plantă. Murele cât nucile de mari sunt culese cu atenție direct în caserole.

Proprietarul fermei este un informatician transformat din întâmplare într-un fermier pasionat de fructele de pădure. Începutul a fost greu, mai ales că în momentul în care a pornit la drum a investit serios. Fiecare fir de mur cumpărat din Olanda l-a costat 2 euro, iar în final a plătit o mică avere. A riscat şi a câştigat, însă nu oricum, ci după ani de muncă și sacrificii. De atunci au trecut opt ani, iar profitul a venit după 5 ani de investiții și muncă.

De partea comercială a afacerii se ocupă soția fermierului. Cei care vin să cumpere fructe de pădure direct de la producător au parte şi de un tur al plantației. Proprietarul plantaţiei vrea să-și extindă afacerea cu fonduri europene și să ridice un depozit de frig, astfel încât să aibă fructe delicioase și sănătoare tot timpul anului, dar și o fabrică de sucuri naturale.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>