Menu

Social
CINE POLUEAZĂ, PLĂTEŞTE!

Mult contestata taxă auto de mediu va apărea  într-o nouă prezentare. Un grup de lucru format la Ministerul Mediului lucrează, în prezent, la formula de calcul pentru taxa de poluare. Noul bir ce va trebui plătit de șoferi ar putea intra în vigoare de anul viitor.

Ministrul Mediului n-are încă o variantă oficială de calcul a noii taxe, insă da asigurări că va funcţiona pe principiul: cine poluează, plăteşte. De asemenea, acesta taxă nu va putea fi contestată. De când instanţele au desfiinţat taxele şi timbrele de mediu, sute de mii de rable au intrat în ţară. Potrivit statisticilor, doar în primele şase luni ale anului, în România, au fost înmatriculate 280 de mii de maşini la mâna a doua, iar peste 195 de mii sunt mai vechi de 10 ani.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de vechimea maşinii, tipul de catalizator, respectiv euro şi capacitatea cilindrică a maşinii. Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi. Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii. Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>