Menu

Social
ISTERIA PESTEI PORCINE

Isteria răspândirii virusului pestei porcine atinge și Buzăul. Toți primarii din județ au fost convocați în ședință și instruiți de  autorități cu privire la modul în care această boală poate afecta efectivele de porci. Pesta porcină africană a fost confirmată în mai multe localități din județele învecinate, Brăila și  Ialomița, mii de porci fiind uciși.

Autoritățile sanitar veterinare din județul Buzău au intrat in alerta maxima după descoperirea, în pădurea localității Mătești, a unui cadavru de porc mistreț. Medicii veterinari s-au deplasat în zonă şi au prelevat probe care au fost trimise la analiza în Bucureşti. După primele verificări,  n-ar fi vorba de vreo suspiciune de pestă porcină, ci mai de grabă de braconaj.

Chiar si asa, teama fata de raspandirea virusului pestei porcine si in judetul Buzau este mare, in conditiile in care boala a fost déjà confirmată în mai multe localități din județele învecinate, Braila și Ialomița, iar mii de porci au fost eutanasiați. Toți primarii din județ au fost convocați, azi în ședință și instruiți de autoritati  cu privire la modul in care pesta poate afecta efectivele de porci. Important este ca toti gospodarii care observă orice indiciu de manifestare a bolii la animale, înroşirea extremităţilor, stare de apatie, lipsa poftei de mâncare, să anunţe imediat autorităţile veterinare.

Fermierii care nu anunţă la timp sau care încearcă să ascundă faptul că le-au murit porci în gospodărie pierd despăgubirile acordate de stat si riscă amenzi de până la 5.000 lei. Deşi carnea porcilor infestaţi cu pestă porcină africană poate fi consumată fără riscuri pentru om, autorităţile veterinare atrag atenţia că sacrificarea porcilor bolnavi şi păstrarea cărnii, chiar şi la congelator, poate duce la reapariţia bolii în rândul porcilor reintroduşi în gospodărie după încetarea focarului. Asta deoarece virusul rezistă în stare de congelare până la 6 luni, iar odată ce carnea a fost decongelată, se reactivează şi poate face din nou ravagii.

Potrivit autoritatilor, proprietarii porcilor depistați cu pesta porcină primesc despăgubiri. Valoarea acestor despăgubiri este stabilită de o comisie special înfiinţată, pentru fiecare exemplar în parte. În general, este vorba despre sume cuprinse între 8 şi 10 lei per kilogram, în concordanţă cu preţul de vânzare de pe piaţa liberă.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>