Menu

Social
TRADIȚIA DIN BUCĂTĂRIE

Ghiudemul tătăresc, un preparat crud-uscat gustos şi cu savoare aparte, făcut după o reţetă simplă – folosită de sute de ani de tătarii stabiliţi în Dobrogea, a devenit anul acesta, oficial, un produs tradiţional dobrogean. Tătarii se mândresc și cu șuberekul si cu multe alte produse din carne, pe care turcii le-au împrumutat în bucătăria lor. Tradiția merge mai departe în Dobrogea datorită unor tătari care se luptă să ducă mai departe rețetele strămoșești nealterate.

Cand sfaraie șuberekul in tigaie, toate bucatariile tataresti se umplu de o aroma greu de descris in cuvinte. Sumakul, patrunjelul si  chimionul sunt condimente irezistibile daca sunt folosite in cantitati perfect dozate. Le regasim si in mezeluri, dar si in mancarurile gatite. Ghiudemul are asa ceva, dar si in umplutura celebrei placinte cu carne – suberek. Cel mai cunoscut carnat al tatarilor de numeste sugiuk, insa la noi a devenit cunsocut cu celalalt nume : ghiudem. Produsul cu adevarat traditional este foarte rar pentru ca cere mult timp ca sa-l prepari.

Ghiudemul tătăresc este făcut din carne tocată, jumătate de oaie şi jumătate vită, condimente şi mirodenii. Reteta contine cimbru, usturoi, piper, chimen, nucsoara si sare. Se folosesc mate de oaie, se preseaza cateva zile apoi sta la uscat si la afumat. Tatarii il consuma si ca aperitiv, dar mai ales ca umplutura la o placinta traditionala: Gozleme Sugiuk.

De multe ori confundam ghiudemul cu babicul – pentru romani par a fi doua sinonime pentru carnatul gustos tatarasc, insa e o diferenta ca de la cer la pamant intre ele. Babicul contine si carne de porc, lucru de neacceptat in bucataria tatarilor, al caror ghiudem a vazut oaie, vita si carne de cal, in vremurile de demult. Astazi carnea de cal e mai rara.

La Constanta cativa entuazisti se incapataneaza sa mai prepare mezeluri tataresti exact ca-n urma cu sute de ani si din cand in cand organizeaza degustari ca sa arate lumii adevaratul gust al traditiei. Ghiudemul a fost astazi rege pe farfuriile tuturor. Ghiudemul preparat de primii tătari stabiliți în Dobrogea, în urmă cu 8 secole, a suferit doar mici modificări: preparatul  de astazi este insa la fel de gustos.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>