Menu

Cultural
ÎN MEMORIAM JEAN CONSTANTIN

A interpretat roluri memorabile precum Patraulea sau Parpanghel , a fost șoferul Gică, “Într-un petec de cer” sau Nea Mileu, căpitan de cursă lungă în “Miss Litoral” . Însă rolul care l-a făcut celebru a fost turcul Ismail din “Toate pânzele sus”. Actorul Jean Constantin, pentru că despre el este vorba, ar fi împlinit anul acesta 91 de ani. S-a stins în urmă cu 8 ani, însă nimeni nu îl poate uita. În amintirea și în memoria lui, la malul mării, orașul unde s-a născut și a trăit până în ultima zi de viață, este difuzat zilele acestea filmul “toate pânzele sus”. Intrarea este gratuită.

A debutat ca actor in anii 60,  insa celebritatea avea sa o cunoasca 10 ani mai tarziu odata cu rolurile jucate in seria Brigada Diverse  în compania unor actori deja faimosi precum Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie sau  Sebastian Papaiani.  Serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public .

In 2010 actorul a trecut la cele vesnice dupa un an de suferinta. Ar fi implinit  pe 21 august , 91 de ani. In amintirea lui, autoritatile de la malul marii au deschis publicului portile unui Centru Cultural care poarta numele marelui actor, si timp de patru zile turistii si localnicii vor putea urmari intreaga serie a filmului “Toate panzele sus”. Dupa aproape trei ore,  spectatorii, care au fost prezenti la prima parte a filmului, s-au arat incantati de idee. Printre ei si Marin Dima, un tulcean care in urma cu 40 de ani  a urmarit pe viu realizarea filmului in portul Sulina.

Manifestarile dedicate lui Jean Constatin se vor incheia maine la Cimitirul Central din Constanța unde vor fi depuse coroane la mormântul marelui actor, moment urmat de o ieșire pe mare alături de prietenii pescari ai Maestrului. O coroană de flori va fi purtată de valuri în amintirea celui care a dat naștere unor personaje memorabile din cinematografia românească.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>