Menu

Social
DEZASTRU ÎN URMA PESTEI

Dezastru economic în județul Brăila. Pesta Porcină Africană a fost confirmată oficial la două ferme din județ care însumează peste 175.000 de capete. Conform procedurilor în vigoare, în cazul focarelor confirmate, toţi porcii din efectiv trebuie ucişi preventiv. Pagubele pentru cele două ferme se ridică la zeci de milioane de euro. Autoritățile bănuiesc că boala a intrat în cele două ferme prin intermediul apei de Dunăre. Sute de angajați vor ajunge șomeri.

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, joi, 23 august, în crescătoria de porci a firmei “Romsoci” SRL de la Tichileşti, unde se afla un efectiv de 35.000 de exemplare, iar sâmbătă dimineaţă a venit confirmarea oficială și pentru fermele de porci ale firmei “Tebu Consulting” SRL Gropeni, unde se află circa 140.000 de exemplare, fiind vorba de a doua crescătorie de porci din România, ca mărime şi concentrare a efectivului. Autoritățile au demarat imediat procedurile pentru eutanasiere.

Pierderile înregistrate de acești mari agenți economici sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, ei fiind, de asemenea, nevoiți să trimită angajații în șomaj. În ceea ce privește porcii, aceștia vor fi eutanasiți și apoi îngropați sau arși, în locațiile respective.

Din luna iulie, de când a apărut primul caz de pestă porcină africană, într-o gospodărie din Insula Mare a Brăilei, pe raza judeţului Brăila au fost confirmate 34 de focare, împrăştiate în 19 localităţi din IMB şi de pe partea de terasă a judeţului, din apropierea Dunării, inclusiv în municipiu. În total, până vineri fuseseră eutanasiaţi în partea de judeţ unde s-a manifestat pesta peste 29.000 de porci din gospodăriile populaţiei.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>