Menu

Administrativ
BANI PENTRU DISTRACȚIE, NU PENTRU SUBVENȚII

Se anunță vremuri grele pentru mii de buzoieni racordați la sistemul centralizat de încălzire. Primăria Buzău nu a prevăzut în acest an nici măcar un leu pentru subvenția la energia termică. În condițiile în care și Ministerul Dezvoltării a anunțat că nu va mai ajuta primăriile cu bani pentru subvenționarea gigacaloriei, prețul încălzirii s-ar putea dubla în municipiul Buzău, din luna noiembrie.

Buzoienii racordați la sistemul centralizat de termoficare al orașului au motive serioase de îngrijorare la inceput de toamna. Edilulmunicipiului Constantin Toma a anunțat, ieri, odată cu instalarea sa în funcția de șef al organizației municipale a PSD Buzău, că Primăria nu are banii necesari pentru a mai subvenționa energia termică. Vestea, anunțată ca fapt divers, afectează însă aproximativ 10.000 de familii, atâtea cât mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, toate cu venituri modeste. Eliminarea subvențiilor ar însemna ca abonatii racordați la sistemul centralizat să scoată din buzunar suma integrală pentru producerea gigacaloriei, 430 de lei, față de 230 cât au plătit consumatorii casnici anul trecut. Primarul Buzăului recunoaște că în aceste condiții  Regia Autonomă Municipală este pe cale de desființare.

Cum este puțin probabil ca Guvernul să mai aloce bani pentru subvenționarea energiei termice, ca în alți ani, costurile încălzirii vor trebui suportate integral de consumatorii casnici, în mare parte familii cu venituri modeste. Lipsa  de reacție a Primăriei Buzău în fața unor asemenea probleme sociale este de neînțeles în condițiile în care, la propunerea edilului Constantin Toma, municipalitatea a alocat sume uriașe de bani din bugetul pe 2018 pentru numeroase bâlciuri de sezon sau festival folclorice. Mai mult, recent, Primăria Buzău a trimis în Republica Moldova suma de 100.000 de euro pentru refacerea falezei din Soroca, pe malul râului Nistru. Decizia a fost criticată dur de Opoziția din Consiliul Local, care consideră că suma putea fi alocată în folosul plătitorilor de taxe și impozite din municipiu .

În timpul campaniei electorale din 2016, același Constantin Toma, candidat propus de PSD, anunța cu surle și trâmbițe ideea subvenționării de la bugetul local a locatarilor care nu își permit să își cumpere singuri o centrală de apartament. Din păcate, pentru că avut alte priorități, nicio familie cu venituri modeste din municipiul Buzău nu a primit sprijin pentru achiziționarea unei centrale termice de apartament.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>