Menu

Social
PESTA SE EXTINDE

Pesta porcină africană e extinde tot mai mult în zona de câmpie a țării. Încă cinci localități din județul Buzău sunt puse sub supraveghere de către autoritățile sanitar-veterinare, după apariția unor noi focare de pestă porcină în județul Brăila, în comunele Galbenu și Cireșu. Un alt focar a fost confirmat în această dimineață în județul Galați, la gospodăria unui localnic.  

Și zona de est a județului Buzău se află sub amenințarea peste porcine, după ce săptămâna trecută au fost identificate trei focare în localități de munte ale județului. Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată, luni după-amiază, la porcii domestici dintr-o gospodărie individuală situată în comuna brăileană Galbenu, aflată la graniţa cu judeţul Buzău. La orele prânzului, autoritățile au anunțat un nou focar, tot în județul Brăila, în comuna Cireșu. Este motivul pentru care în zona de supraveghere a focarului sunt incluse şi localităţi din judeţul Buzău, respectiv Robeasca, Moşeşti, Ghergheasa, Bălăceanu, Amara și Rușețu. Asta presupune impunerea de măsuri de siguranță, exact ca în cazul în care în respectivele localități ar exista focare de pestă porcină.

În această dimineață, un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în județul Galați, în gospodăria unui localnic din comuna Tudor Vladimirescu. Astfel, focarele de pestă porcină africană de pe teritoriul României se ridică la 829, acestea fiind active în 191 de localităţi din 12 judeţe. În prezent, sunt afectate judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu.

Virusul are o evoluţie rapidă, iar mortalitatea este de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>