Menu

Social
O NOUĂ SPECIE DE MEDUZE

Biologii români sunt pe cale să facă o descoperire în premieră în Marea Neagră. Este vorba de o nouă specie de meduze care și-ar fi făcut apariția pe Litoral. Zeci de exemplare au eșuat pe o plajă din Constanța, iar biologii marini au capturat câteva exemplare ca să le studieze în laborator.

Rizostoma Octopus este o specie des intalnita in Marea Mediterana, nicidecum  in Marea Neagra, unde apare mai rar. Vietatile marine esuate  la mal le-au trezit interesul specialistilor de la institutul de cercetari marine din Constanta. Meduzele ajunse pe plaja par sa semene mai degraba cu noua specie, decat cu cea cunoscuta pe la noi.

Biologii spun că este un fenomen natural, firesc si care apare la sfarsitul verii, atunci cand temperaturile scad, iar vantul incepe sa sufle mai tare. Plaja este brazdata  de meduzele eşuate aduse de valuri şi rămase pe nisip. Noua specie de meduze nu este periculoasa pentru mediul marin si mai mult decat atat ar putea reprezenta o adevarata mana cereasca pentru industria cosmetica si farmaceutica. Specialistii spun ca acestea contin colagen, substanta din care pot fi obtinute diverse creme hidratante.

Turistii aflati pe plaja din Constanta au ramas surprinsi de vietatile marine aparute pe nisip. În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar două. Acestea nu se hrănesc cu alte vieţuitoare marine şi nu reprezintă hrană pentru alţi peşti. Meduzele se hrănesc doar cu fitoplancton, format din organisme vegetale. Cele mari pot înghiţi rareori peştişori insa doar atunci când curentul îi  împinge odată cu fitoplanctonul.Când au insa hrană din abundenţă, ele se înmulţesc foarte mult, dar pe ele nu le consumă nimeni.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>