Menu

Social
NEMULȚUMIȚI DE VACANȚE

Şcoala dăunează turismului ! Este concluzia la care au ajuns afaceriștii în turismul estival la malul mării. Deși hotelurile de pe litoral sunt deschise până după 15 septembrie, sezonul estival se termină, practic, atunci când începe școala. Oamenii de turism de pe litoral sunt nemulțumiți că nu sunt consultați atunci când se decide structura anului școlar și spun în România, vacanța de vară este din ce în ce mai scurtă.

Asa arata acum plajele de pe litoral: pustii si dezolante. Decizia ca anul școlar 2018-2019 să înceapă cu o săptămână mai devreme, pe 10 septembrie, a golit statiunile si a  stârnit reacții vehemente în rândul patronilor de la malul marii. Scurtarea cu o saptamana a vacantei de vara a produs pierderi mari tuturor, pe doua planuri. Parintii si copii care formau clientela acestor zile si-au scurtat sederea la mare,  iar incasarile au scazut drastic. Scurtarea vacantei cu o saptamana produce pierderi si patronilor care foloseau elevi ca mana de lucru. De exemplu,  administratorilor de plaje, unde copii lucreaza la distribuit sezlonguri si umbrelute pe nisip.

Investitorii din turism acuză Ministerul Educaţiei că nu i-a consultat când a făcut schimbările faţă de anul şcolar anterior, iar aceste modificări afectează întreaga industrie a ospitalitatii. Exista si solutii pentru revigorarea turismul de sezon. De exemplu extinderea sezonului estival din tara noastra, care este în prezent mult mai redus comparativ cu staţiunile de la Mediterana. Aceasta este o dorinta mai veche a agenţiilor de turism care au cerut si-n trecut guvernantilor  ca elevii să intre în vacanţă eşalonat, pe judeţe sau regiuni, după modelul unor tari eropene.

Supararea investitorilor din turism nu e noua: de cativa ani bat la usa ministrilor cerandu-le sa coopereze astfel incat turismul intern sa creasca si toata lumea sa aiba de castigat, insa autoritatile par sa nu-i auda. Perioada de toamna ar fi fost numai buna pentru vacanta la mare, mai ales pentru familiile cu copii care nu-si permit preturile din toiul verii. Ba mai mult, anul acesta exista si vouchere de vacanta care au ramas nefolosite pentru ca cei mici au trebuit sa mearga la scoala cu 5 zile mai devreme.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>