Menu

Social
DESHUMAREA UNUI EPISCOP MARTIR

La Episcopia Huşilor a avut loc astăzi deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului episcop martir al Huşilor, Grigore Leu, mort în condiţii suspecte, în urmă cu 69 de ani. Acţiunea a fost iniţiată de Preasfinţitul Ignatie, episcopul Huşilor, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Specialiștii vor stabili cauzele decesului fostului ierarh, despre care se crede că ar fi fost otrăvit în perioada regimului comunist.

Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în judeţul Vaslui.  El a fost un anticomunist convins, luând atitudine împotriva sistemului social-politic bazat pe ateism. A deţinut funcţia de episcop între anii 1940-1949, până la desfiinţarea Episcopiei Huşilor de către regimul comunist. A îndrăznit să se opună prigonirii  creştinilor şi a fost chemat la Bucureşti, la o întrevedere cu prim ministrul Petru Groza, unde a servit doar o cafea. Acolo se presupune că a fost otrăvit cu arsenic.

Apropiatii care au stat în preajma sa au povestit ca episcopul avea o stare bună de sănătate si  un regim de viată foarte cumpătat. Astfel, singurul motiv al morţii nu putea fi decat otravirea. În ultimele zile de viaţă alături i-a fost cumnata sa, care era medic şi care a confirmat, după simptome că episcopul a fost otrăvit cu arsenic.

Este prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe creştine, când are loc o acţiune de deshumare a unui episcop.   Cercetările de la Huşi vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi se vor desfăşura în conlucrare cu Parchetul Militar. Mormântul său este situat în faţa absidei altarului Catedralei Episcopale din Huşi.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>