Menu

Social
TRADIȚII TĂTĂREȘTI, LA MALUL MĂRII

Competiție inedită la Constanța. Tătari din 14 țări s-au reunit la malul mării și s-au luat la întrecere într-un concurs inedit care a reunit laolaltă trei sporturi tradiționale practicate încă de vremea lui Ginghiz Han: kureș, tir cu arcul și călărie. Dacă la proba de kureș, sportivii au luat în serios întrecerea, tirul cu arcul și călăria au fost mai degrabă ocazia perfectă de petrecere a timpului liber.

TOI, asa cum este denumit festivalul organizat de tatarii din Romania in fiecare an, inseamna “ cele trei jocuri”: kureş, tir cu arcul tradiţional tătăresc şi calarie. In 2010, evenimentul a fost inscris de catre UNESCO, în lista “Patrimoniului cultural intangibil al umanității”. Si de atunci, an de an tatari din toate colturile lumii se strang la Techirghiol si se iau la intrecere in proba de kureș. Luptele tradiționale tătărești au trei stiluri: crimeean, adoptat și în Dobrogea, cel al armatei lui Ginghiz Han si ultimul cel fiind cel al armatei lui Timur, stilul uzbecilor.

Cu timpul probele de tras cu arcul traditional tataresc, dar si cea de calarie s-au transformat in ocazia perfecta pentru organizatori de a le face cunoscuta invitatilor traditia poporului din care se trag. Spre exemplu, costumele tataresti ori armele pe care acestia le foloseau ca sa isi doboare dusmanul. Iar dupa o repriza de tras cu arcul, cei prezenti au avut ocazia sa si calareasca unul dintre cei patru armasari adusi special la eveniment.

Evenimentul , devenit deja traditie la Techirghiol, va fi organizat si anul viitor.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>