Menu

Administrativ
BANI PENTRU REFERENDUM

Organizarea Referendum-ului pentru modificarea Constituției pe parcursul a două zile presupune nu doar un important efort uman ci și unul financiar. Pe lângă cheltuielile legate strict de organizarea scrutinului, de la bugetul de stat, vor fi suportate și costurile pentru plata președinților și membrilor secțiilor de votare. Indemnizația fiecărui președinte, pentru cele cinci zile, în care intră și orele de instruire pentru referendum, este  de 195 de lei/zi brut, în timp ce fiecare membru din secția de votare va primi câte 95 de lei/zi brut pentru trei zile.

Potrivit legii, fiecare președinte și membru al secției de votare va fi remunerat, la Referendumj, în funcție de zilele prestate. În cazul președinților secțiilor de votare este vorba de 10% din salariul minim pe economie brut/zi, iar pentru membrii remunerația se calculează ca fiind de 5% din salariul minim brut /zi. Suplimentar,pentru cele două zile în care se organizează referendumul persoanele care vor sta în secțiile de votare pentru supravegherea activității vor primi câte 20 de lei, respectiv 10 lei/zi, alocație pentru hrană.

La scrutinul din weekend, președintele de secție de votare nu va mai avea locțiitor, ceea ce presupune mai multă muncă dar și responsabilitate. Pentru a fi valabil referendumul, la scrutin trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, pentru a fi validat, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Referendumul familiei din 6 si 7 octombrie 2018 se referă la schimbarea definiției constituționale a familiei. Dacă, până acum, Constituția prevedea că familia se bazează pe căsătoria între soți, modificarea vizeaza ideea că soții pot fi doar un bărbat și o femeie. Romanii au insa de raspuns la scrutinul din weekend la o intrebare extrem de vaga. Mai précis, pe buletinul de vot de la referendumul din 6-7 octombrie 2018 va fi înscrisă doar o singură întrebare: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Cetăţeanul va pune ştampila într-una din cele două căsuţe în care, în una este scris DA, iar în cealaltă NU.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>