Menu

Social
PREGĂTIRI PENTRU PELERINAJ

Este forfotă la Iași. Peste numai câteva zile începe pelerinajul la moaștele Sf Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, iar pregătirile pentru a-i întâmpina pe creștini așa cum se cuvine sunt în toi. Sunt așteptați sute de mii de oameni ca să se închine la raclă. Pelerinii nu au voie să atingă de sfintele moaște scaune sau covoare, așa cum au făcut în ultimii ani, iar toată zona centrală este împânzită de camere de supraveghere.

Grupuri mici de credinciosi au ajuns inca de ieri la Iasi, pentru a scapa de aglomeratia din preajma pelerinajului. Femeile si barbatii, toti trecuti de 60 de ani, spun ca au avut timp suficient sa se roage la sfintele moaste si nimeni nu i-a mai imbrancit sau grabit, asa cum se intâmpla in perioada hramului.

O familie intreaga, formata din 10 membri, a ajuns la Mitropolia Moldovei, tocmai din Bucuresti. Oamenii s-au speriat de aglomeratia si de cozile interminabile, care se formeaza an de an, asa ca au decis sa vina mai repede la Iasi. La sfintele moaste sunt asteptati sa se inchine peste 300 de mii de credinciosi. Pentru ei, Mitropolia Moldovei si Bucovinei are si cateva recomandari.

Intreaga zona din preajma Mitropoliei va fi monitorizata cu ajutorul camerelor video, iar pe strazi vor patrula zilnic 400 de politisti. Si spatiile de cazare sunt aglomerate in preajma hramului Sf Parascheva. Hotelierii profita de vadul de clienti si au majorat tarifele cu pana la 30%. Daca la pensiuni, tarifele variaza intre 100 si 300 de lei pe camera, la hotelurile din centrul orasului, preturile pornesc de la 200 de lei pe camera si pot ajunge pana la cateva sute de euro pe noapte.

Pelerinajul Sf Parascheva incepe pe joi si se termina, duminica,  pe 14 octombrie.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>