Menu

Social
SECETĂ ÎN PLINĂ TOAMNĂ

Este secetă extremă în România, deşi suntem în plină toamnă. Agricultorii din sudul şi estul ţării sunt nevoiţi să amâne însămânţările de toamnă din cauza pământului foarte uscat. La Vadu Paşii, în judeţul Buzău, agricultorii aşteaptă precipitaţii de cel puţin 40 de litri pe metru pătrat pentru a înmuia solul.

Iancu Dănoiu are 63 de ani și este agricultor de zeci de ani. Pe suprafața de teren de care răspunde, aflată in comuna Vadu Pașii, nu a putut intra cu plugul din cauza solului extrem de uscat și tare. A apucat să semene rapița, însă nu a încolțit deoarece nu a fost deloc umiditate în sol.

Sunt aproximativ două luni de când nu a mai plouat serios în zona Buzăului. Până pe 26 octombrie, spune agricultorul din Buzău, ar trebui înființată cultura de grâu, însă vremea le-a dat planurile peste cap. Grâul de sămânță așteaptă în depozite, pentru că terenul este nepregătit.

Iancu Dănoiu spune că un val de precipitații de cel puțin 40 de litri pe metru pătrat ar înmuia solul suficient cât să permită intervenția tractoarelor cu plug. Deocamdată, culturile de toamnă nu sunt compromise, asigură cultivatorul.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>