Menu

Social
LIVADA DE FRUCTE EXOTICE

Un inginer din Constanţa s-a transformat în fermier după ce a pus pe picioare o plantaţie de goji şi de aronia, în apropiere de Năvodari. Arbuştii exotici, crescuţi fără îngrăşăminte chimice, s-au adaptat perfect la condiţiile din ţara noastră, rezistând atât la frig, cât şi la temperaturi ridicate şi la secetă. Fructele exotice se vând cu 25 de lei kilogramul, iar clienţii pot veni să-şi culeagă singuri fructele.

Cu aproximativ 5.000 de euro, Dragoş Ciorbaru, un inginer în vârstă de 50 de ani, a înfiinţat în urmă cu trei ani în apropiere de Năvodari, judeţul Constanţa, o plantaţie de goji şi aronia. Pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, între Lumina şi Năvodari, familia Ciorbaru a înfiinţat livada cu fructe exotice. Livada de goji şi aronia a lui Dragoş Ciorbaru a fost înfiinţată cu material săditor certificat, cumpărat din judeţul Prahova de la un fermier renumit. Terenul il avea din familie si si-a spus ca e pacat sa nu incerce. Dragos Ciorbaru s-a documentat, a citit, si s-a informat mult înainte de a incepe aceste culturi.

Mai puţin cunoscut la noi, aronia, supranumită şi vitamina cosmonautului, creşte în voie în apropiere de Constanţa. De altfel, în ultimii ani ambele fructe au căpătat o popularitate impresionantă după ce mai multe studii au demonstrat calităţile lor de superalimente bogate în substanţe nutritive şi cu proprietăţi curative. De la goji se valorifica fructele, dar si frunzele.

Aronia este cunoscuta popular sub denumirea de scoruşul negru. E plin de vitamine si minerale, un adevarat medicament natural pentru organismul uman. Pasiunea pentru munca în aer liber a fost elementul determinant în această afacere de familie. Este o muncă imensă pe plantaţie, zi de de zi, începând cu luna ianuarie şi până în noiembrie. Cu timpul, afacerea de familie a început să dea roade, ajungând să dea 700-800 de kilograme de fructe pe an. Un kilogram de aronia se vinde cu 25 de lei, iar unul de goji cu 45 de lei.

In ajutorul lui Dragos Ciorbaru i-a venit un alt constantean care are o plantatie de aronia la Medgidia. Anton Ciocîrlă a venit cu ideea sa transforme fructele nevandute in sucuri naturale pe care sa le vanda tot anul.

Totuşi, deocamdată, consumatorii nu au gustul suficient de educat pentru a se bucura pe deplin de aceste fructe, spune fermierul. Pentru a le putea comercializa, Dragoş Ciorbaru are în plan extinderea afacerii şi obţinerea de contracte ferme cu companii farmaceutice care să le valorifice potenţialul extraordinar.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>