Menu

Social
SALARIUL MINIM CREȘTE MAI DEVREME

Salariul minim se majorează în avans de la 1 noiembrie, cu 2 luni înainte de termenul anunţat iniţial, 1 ianuarie 2019. Surpriza este însă creşterea salariului minim cu 20% pentru absolvenţii de învăţământ superior şi pentru cei cu 15 ani vechime, adică circa 1 milion de angajaţi. Din cei aproxima­tiv 5 milioane de sa­lariaţi din România, 1,5 milioane au în prezent salariul minim pe economie.

Guvernul a anunţat creşterea în avans a salariului mi­nim pe econo­mie de la 1 no­iem­brie, de la un sala­riu minim brut actual de 1.900 de lei până la 2.080 de lei. Asta înseamnă bani în mână, cu 101 lei mai mult, pentru cei care au în prezent 1.162 de lei. Anunţul a fost făcut sâmbătă, de Ministrul Muncii, Olguţa Vasiles­cu, și a luat prin surprindere sindi­catele şi patronatele, angajaţii şi companiile.

Măsura de a devansa creşterea salariului cu două luni înainte de termenul anunţat iniţial şi de a trece direct la un salariu mai mare cu 30 de lei faţă de cel an­terior anunţat are efec­te şi mai mari pentru econo­mie, deoarece se prevede și creşterea salariului mi­nim pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru cei cu 15 ani vechime.

Astfel, toţi angajaţii cu studii su­perioare şi cei care au peste 15 ani vechime vor trebui să primeas­că de la 1 noiembrie 2018, un salariu minim brut de 2.350 de lei. Aceasta înseamnă o creştere cu 20% a salariului net, de la 1.162 de lei în prezent, până la 1.413 lei, deci un plus de 251 de lei pen­tru fiecare salariat.

Din cei aproxima­tiv 5 milioane de sa­lariaţi din România, 1,5 milioane au astăzi salariul minim pe economie.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>