Menu

Social
CAZINOUL A PRINS CULOARE

Cazinoul din Constanța a fost iluminat în culori noaptea trecută. E un proiect mai mare, derulat la nivel național, care se numește „Anul 1918 într-o altă lumină”. Proiectul presupune iluminarea arhitecturală a 10 clădiri din România, a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul costă, cu totul, peste 288.000 de lei, iar banii provin de la Ministerul Ministerul Culturii.

Timp de 15 minute, Cazinoul aflat în ruină și înconjurat cu garduri metalice care-i ține pe oameni la distanță a fost iluminat festiv. Inițiatorii acestui demers au vrut ca bătrâna clădire să rămână în memoria colectivă mai frumoasă și mai colorată decât arată acum. În timp ce luminile colorate se schimbau pe fațada Cazinoului, din boxe răsună o muzică ambientală iar pe fundal, vocea unui actor povestea momentele importante din istoria edificiului secular. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziţioneze Cazinoul căzut în uitare în mentalul colectiv, şi să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află.

Localnicii aflați la plimbare pe faleza Cazinoului au fost surprinși de spectacolul de sunet și lumină, însă în loc să-i facă mai optimiști, evenimentul artistic le-a reamintit câți ani au trecut fără ca nimeni să nu miște un deget pentru renovare sau restaurare.

Proiectul „Anul 1918 într-o altă lumină” este strâns legat de momentul Marii Uniri şi de ultimii o sută de ani și se derulează în Capitală şi în Iaşi, Constanţa, Sighet, Arad şi Alba Iulia.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>