Menu

Sanatate
RINITA ALERGICĂ, PERICOLUL ASCUNS

Român din patru suferă de o afecțiune pe care foarte mulți o confundă frecvent cu răceala. Este vorba despre rinita alergică, o afecțiune cauzată de polen, acarieni, praf sau mucegai. Simptomele sunt mai atenuate, dar au o evoluție mai lungă, cu crize ce au loc dimineața și se repetă pe parcursul zilei.

Rinita alergică este considerată cea mai frecventă afecțiune alergică. Alergia nazală se manifestă prin cele două forme ale bolii: rinita alergică sezonieră sau periodică, numită și „febra fânului”, și rinita alergică perenă sau aperiodică. Simptomele sunt mai atenuate, dar au o evoluție mai lungă, cu crize ce au loc dimineața și se repetă pe parcursul zilei. Persoana afectată are impresia că e racită în permanență.

Rinita perenă este cauzată de alergenii prezenți în mod constant în mediul înconjurător, precum acarieni, mucegaiuri, praf sau gândaci de bucătărie. Diagnosticul de rinită alergică se pune pe baza anamnezei alergologice detailate, ținând cont de simptomele rinologice, de examenul clinic ORL și de examenele de laborator.

Cea mai eficientă terapie împotriva rinitei alergice este cea de desensibilizare, care constă în injectarea unor doze progresive de substanțe alergene.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>