Menu

Social
ISPITIȚI DE FRUCTELE DE MARE

Peștele și fructele de mare se regăsesc tot mai mult pe mesele românilor. În ultima perioadă, consumul aproape că s-a dublat. Dacă în urmă cu 9 ani mâncam, în medie, 3 kilograme şi jumătate anual de pește la care includem şi fructele de mare, acum am ajuns la peste 6 kilograme.

Fructele de mare sunt tot mai căutate de români. Se caută calamarul, caracatiţa şi, mai ales, creveţii și puii de baltă. În ultima vreme consumatorii s-au familiarizat cu gustul acestor delicii pe care le prepară singuri, acasă, sau le gustă la restaurante ori festivaluri pescărești. Puţini ştiu că primele ferme de raci au fost înfiinţate în România încă dinainte de 1989, pe când gusturile mediteraneene ne erau străine. În prezent, racii sunt crescuți în zona Giurgiu,

Alexandria, iar  midiile și rapanele sunt pescuite la Năvodari.  Din Marea Neagră sunt scoase, în fiecare an, între cinci mii şi şapte mii de tone de rapane. În schimb, creveţii tropicali sunt aduşi din Vietnam, India și China.

Cea mai mare parte a peştelui care ajunge pe mesele noastre este din import. Din Dunăre şi din mare se pescuiesc doar 15 mii de tone anual, în timp ce importurile sunt de peste 120 de mii de tone. Magazinele de profil estimează că în următorii 3 ani consumul de peşte ar putea ajunge la 9 kilograme pe cap de locuitor. În Spania, consumul este de 60 de kilograme de peşte pe an, în timp ce media europeană ajunge la 22,5 kilograme pe locuitor într-un an. Cel mai mult peşte din Europa îl consumă islandezii – 90 de kilograme pe an, iar la nivel mondial, Japonia deţine supremaţia cu peste 130 de kilograme pe an.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>