Menu

Social
AFACERE TOT MAI NEPROFITABILĂ

Creşterea vacilor devine o ocupaţie tot mai neprofitabilă în România, mai ales pentru deţinătorii de ferme mici. Scăderea numărului de procesatori, preţul mic impus de aceştia la colectarea laptelui si lipsa forţei de muncă, sunt câteva dintre neajunsurile indicate de crescători.

Marius deţine în comuna buzoiană Cilibia o fermă de animale, printre care şi peste 50 de vaci de lapte din rasa Bălţata Românească. Se consideră norocos, deoarece are contract de câţiva ani cu un mare procesator de lactate din Râmnicu Sărat, furnizor în cadrul programului „Cornul şi laptele”. Buzoianul spune că preţul cerut de el, 1 leu, nu este nici cel mai mic de pe piaţă, dar nici cel mai mare. În alte zone ale ţării, în medie, litrul de lapte la poarta fermei se vinde acum către procesator cu 1,4 lei pe litru. Reprezentanţii fermei buzoiene susţin că profitul din vânzarea laptelui crud este nesemnificativ, după ce scot cheltuielile cu întreţinerea fermei, furajele şi salarizarea angajaţilor pe care îi găsesc din ce în ce mai greu.

Atât fermierii cât şi procesatorii susţin că motivele pentru care preţul laptelui românesc a crescut într-o perioadă în care pe piaţa europeană se constată o scădere de preţ reflectă în primul rând dispariţia micilor ferme şi a micilor procesatori. Soluţia pentru ca afacerea să devină convenabilă o reprezintă tehnologizarea şi crearea de cooperative de către fermieri.

Potrivit fermierului buzoian, o primă soluţie salvatoare pentru această ocupaţie ar fi ca statul să intervină prin stabilirea unui preţ de referinţă şi să permită un adaos de aproximativ 10% pentru producător, pentru a fi şi el în câştig.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>