Menu

Social
BLOCAȚI ÎN LIBIA

Autoritățile române sunt în alertă după ce doi marinari români au rămas blocați pe o navă, într-un port din Libia, alături 90 de migranți pe care îi salvasera din Marea Mediterană. Familiile, dar și reprezentanții sindicatului liber al navigatorilor își fac griji pentru cei doi români. Firma de crewing care i-a trimis însă pe marinari în voiaj spune că aceștia sunt bine, au hrană și apă la bord și nu există motive de îngrijorare.

Acești doi tineri sunt ofițerii români de punte care au plecat în voiaj internațional cu o navă siriană NIVIN, în urmă cu puțîn timp. Vaporul aflat sub pavilion Panama era în drum către Libia, când a primit un apel de la autoritățile maritime din Italia ca să salveze 9o de emigranți aflați în largul Mediteranei pe o barcă foarte precară.

În momentul în care migranții și-au dat seama că sunt în Libia și nu în Italia, au început să devină agresivi. În portul libian Misurata autoritățile locale nu i-au lăsat pe emigranții să coboare de pe vapor. Blocat la bord este și echipajul din care fac parte și cei doi români. Firma românească de crewing care i-a trimis pe cei doi români în voiaj susține că situația este sub control, și că marinarii au hrană și apă la bord.

Totuși lucrurile s-ar putea schimba însă radical în cazul în care nimeni nu intervine de urgență. Migranții nu vor să rămână în Libia, Italia i-a refuzat și ea, astfel că situația ar putea să degenereze iar aceștia să devină chiar violenți cu echipajul.

Cei doi marinari sunt din Constanța și Galați și deși nu sunt înscriși în sindicatul navigatorilor, autoritățile portuare fac demersuri alături de cele de la București, pentru aducerea lor în țară. De altfel, singura soluție ar fi că Ministerul Afacerilor Externe împreună cu agenția de crewing și armatorul să îi aducă pe români acasă, în siguranță.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>